El president Montilla visita aquest cap de setmana Algèria. Serà la segona vegada que un president de la Generalitat de Catalunya visita aquest país del Magrib dins un viatge de marcat caràcter econòmic. Donada la importància d'Algèria, no només com a primer subministrador de gas a Catalunya sinó també com un mercat que ofereix grans oportunitats a les empreses catalanes en un moment econòmic complicat, en què l'obertura de nous mercats donaria un impuls important a l'expansió internacional del teixit empresarial català .
Les relacions econòmiques entre Espanya i Algèria presenten elements de complementarietat, sense gran competència i amb interessos comuns. Encara que és un fet lògic per la proximitat geogràfica entre els dos països, la complementarietat i els interessos comuns són molt més importants des d'un punt de vista global i dinàmic. Espanya ha exercit un paper decisiu en el desenvolupament de la política mediterrània de la Unió Europea i en l'articulació d'unes relacions bilaterals més sòlides i, en particular, amb Algèria. Aquestes relacions han estat impulsades des de Catalunya, ja que és el seu primer soci comercial a Espanya.
Algèria viu actualment una situació financera macroeconòmica molt favorable. L'augment del preu del petroli i la gestió eficaç del deute extern han permès omplir les arques de l'Estat així com un tímid augment del poder adquisitiu dels algerians. En aquest context, el govern s'esforça a rellançar l'activitat, diversificar i liberalitzar l'economia i impulsar les inversions privades tant nacionals com estrangeres.
El pes de l'Estat ha disminuït, nombrosos sectors han estat privatitzats al llarg dels darrers anys: telecomunicacions, transport marítim i aeri, agricultura, turisme i mines. L'últim bastió, l'energètic, està en un procés lent però irreversible de liberalització. El progrés econòmic dependrà de la capacitat de les autoritats de millorar el clima social, d'atreure els inversors i del desenvolupament d'una classe empresarial, especialment les pimes. Per consolidar les reformes, créixer i ajudar les empreses a guanyar els reptes de la globalització és prioritari sortir de la dependència energètica així com reformar la banca i reestructurar el teixit industrial.
Les importacions de béns d'equip i productes agroalimentaris ocupen els primers llocs. Algèria, a diferència d'altres països mediterranis, no ha explotat encara ni el sector turístic (amb un litoral de 1.200 quilòmetres de costa), ni el del transport, ni tampoc el de la restauració. Sectors como la banca, la gestió hospitalària, els ports, l'aigua i el medi ambient són una prioritat per Algeria i una oportunitat per a les empreses internacionals.
La conjuntura econòmica, extremadament favorable al país, ha permès a Algèria assegurar-se un fons de reserves financeres en progrés (prop de 90.000 milions de dòlars de reserves de divises a finals del 2007) gràcies a l'alt preu del petroli en els mercats internacionals i a l'exportació de productes hidrocarburs del país.
El creixement s'està constituint sobre el pla de rellançament que el govern ha emprès per al període 2005-2009 amb un pressupost de 50.000 milions de dòlars. És, doncs, un veritable Pla Marshall, amb uns fons destinats a les inversions en tots els sectors econòmics i socials del país. Una acció mai vista en un país en desenvolupament.
L'any 2007 ha estat testimoni d'un augment important dels fluxos d'inversió estrangera en el país, senyal de recuperació de la confiança internacional. Els primers llocs del rànquing els ocupen Estats Units, amb 327,7 milions d'euros; França, amb 139,5 milions, i Espanya.
Les necessitats avui són colossals i les esperes enormes. El temps apressa per a una població amb un futur incert que va assolir els 33,2 milions el 2006. El país va presentar un creixement positiu per tercer any consecutiu (un 70% de la població té menys de 25 anys) i aspira avui al progrés econòmic, a incrementar la taxa d'ocupació, a l'habitatge i a situar-se com a pont entre Europa i Àfrica.
El 2008 ha estat marcat per un elevat creixement (5%) vista la situació econòmica mundial actual i la inflació (4%). Les autoritats estan intentant organitzar les estructures econòmiques del país. S'ha emprès un pla contra l'economia submergida (tancar comerços no autoritzats, lluitar contra les empreses d'importació fantasmes, establir mecanismes de control de cotxes d'ocasió), així com una política que ha de permetre reduir la diferencia entre el canvi oficial i el mercat negre del dinar.
Algèria es consolida com un important soci d'Espanya i de Catalunya. Amb un 25% del volum total d'intercanvis comercials, Catalunya és perfila com el primer soci d'Algèria a Espanya. El 2008 Catalunya va exportar a Algèria productes per valor de 449 milions d'euros i en va importar per valor de 1.664 milions d'euros. Hi ha més de 50 empreses catalanes establertes a Algèria en sectors com l'alimentació, l'embalatge, el transport, la indústria farmacèutica, l'aigua, etc.
En resum, l'economia algeriana presenta reptes i dificultats però també ofereix nombroses oportunitats a les empreses catalanes.
Diari Avui, pag.7, Dissabte 24 d'octubre de 2009
No hay comentarios:
Publicar un comentario