miércoles, 23 de marzo de 2011

Tornar a la Mediterrània



LLibre Consolats de Mar Barcelona 1502


La història de les relacions de la Unió Europea amb la Mediterrània es va iniciar formalment el 1995 a Barcelona. Aquell any es va impulsar l'anomenat Procés de Barcelona, que recentment ha desembocat en la creació de la Unió per la Mediterrània (UpM), que té per objectiu fomentar la cooperació i el desenvolupament entre les dues ribes, malgrat la tensió associada a alguns conflictes, en especial el palestino-israelià. De fet, aquella primera conferència, celebrada ja fa més de 10 anys, va ser un gran èxit i ha tingut un paper important en la ubicació de la seu de la UpM a la ciutat, malgrat que això pugui ser poc rellevant en decisions futures.

L'elecció de Barcelona com a seu de la seva secretaria permanent demostra una visió estratègica: la Unió Europea i els països del sud de la Mediterrània adquireixen el compromís d'establir una associació euro-mediterrània basada en l'intercanvi i el diàleg per garantir la pau, l'estabilitat i el desenvolupament econòmic i social entre les riberes del Mare Nostrum i Barcelona, la ciutat que els acull.

Barcelona i Catalunya hauran de defensar aquest nou escenari i, per fer-ho, hauran de dotar-se d'estructures capaces d'oferir als països membres, a les organitzacions i a les empreses els instruments adequats per al seu desenvolupament i la seva integració en el nou context regional i global. La capitalitat de Barcelona, que hem d'impulsar, tindrà un impacte directe sobre el conjunt de les activitats econòmiques i en el desenvolupament de la ciutat i el seu projecte exterior. Barcelona/Catalunya/Espanya poden ser la plataforma de cooperació euro-mediterrània i convertir Barcelona en la seva veritable capital, si es posen en marxa els mecanismes necessaris per assolir aquest objectiu. L'elecció de Barcelona com a seu permanent de la secretaria general de la Unió per la Mediterrània (UpM) és un pas molt important però no definitiu. La capitalitat s'haurà de guanyar dia rere dia a través de les seves actuacions: el lideratge és guanya treballant.

Barcelona està en condicions d'aconseguir la capitalitat real. De ser la frontissa entre les dues ribes. Però això només serà factible si s'uneixen voluntats, esforços i recursos, perquè són necessaris una estratègia unificada, un treball de conjunt de les administracions públiques i privades barcelonines i catalanes amb el suport clar de l'administració espanyola. I, per altra banda, aquesta és la principal opció d'Espanya per a l'execució de la seva política mediterrània, ja que, en les circumstàncies actuals, és pràcticament impossible reinventar l'experiència acumulada de Catalunya i el fet que Barcelona s'hagi consolidat com la ciutat referent del Mediterrani.

És necessari agafar la iniciativa i per això s'han d'iniciar actuacions que permetin desenvolupar un projecte útil i àgil que sigui la suma de tots, que sigui integrador i comú per a la Mediterrània i que potenciï els millors aspectes d'una identitat compartida. És per això que és necessari impulsar algunes iniciatives per aconseguir aquest objectiu comú. Articular un bloc que defensi els interessos mediterranis en el disseny, el control i l'execució dels programes destinats a la zona és un dels molts projectes.

Diari Avui, pag.15, Dilluns,12 octubre del 2009

No hay comentarios:

Publicar un comentario