miércoles, 23 de marzo de 2011

Dubai, cap a un model sostenible

Dubai ha viscut esdeveniments molt importants aquesta setmana: des de canvis al govern i als conglomerats insignes com Dubai World Holding a la petició d'ajornar el pagament del venciment d'un deute previst per al 14 de desembre de 4.000 milions de dòlars. Això ha fet tremolar les borses d'arreu el món, amb el temor a un repunt de la crisi financera per la importància de l'emirat com a gran receptor d'inversions i com a inversor a nivell mundial. A més, l'adopció d'aquesta decisió la vigília de la Festa del Sacrifici, quan les borses del Golf havien tancat, va fer augmentar els recels.

Fa mesos que molts experts recomanaven l'adopció de mesures i que s'informés del dany que la crisi financera ha causat en l'economia de l'emirat i en el seu model de creixement, basat en una excessiva dependència del sector immobiliari i en l'atracció d'inversors estrangers oferint un oasi de projectes faraònics. Potser per miopia o excés de confiança, s'ha trigat a acceptar la necessitat d'ajuda dels germans veïns i s'han agreujat els resultats negatius.

L'anunci de la petició de la moratòria va obligar les agències de solvència a abaixar la qualificació d'A3 a Baa2 i a les asseguradores a apujar el cost de la seva pòlissa un 37% en 24 hores. Dubai ha de fer front a un deute i obligacions entre el 2009 i el 2014 de 70.500 milions de dòlars; un 70% del PIB de l'emirat actual.

La poca transparència i la manca de mecanismes de control creen desconfiança, i impedeixen calcular el valor dels deutes i les inversions de l'emirat en més de 50 països, estimada en 50.000 milions de dòlars.

Per a una economia en desenvolupament ràpid, el problema no és el volum del deute sinó com adoptar un model de creixement sostenible. És aviat per saber si la crisi de Dubai danyarà la confiança dels inversors a la regió, però és probable que els governs de l'Aràbia Saudita, el germà Abu Dhabi i Qatar no triguin a aportar fons per limitar l'impacte de contagi i ajudar Dubai. Ara cal que aquest els accepti i posi límits a un creixement insostenible.

Diari Avui, 28 de Novembre de 2009

No hay comentarios:

Publicar un comentario